[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Lanterfanten

Zoek op Site.

BEETSTRZWAAGTOEN

Lanterfanten.lezen.

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

Disclaimer

De tijdsgeest.
 
Index.
1-Autodiefstal in Amerika.
2-Het oergeluksgevoel wat je krijgt van verzamelen.
3-Aanduiding afstanden.
4-Hoe statussymbolen veranderen in de tijd.
5-Goedkoop behang.
 
 
1-Autodiefstal in Amerika.
Een autodief in Amerika (vrijwel alle Amerikanen rijden in een automaat) brak een auto open en starte de motor, echter hij kwam niet ver omdat het een auto met versnelling was en hij zich afvroeg waar dat derde pedaal voor nodig was.
 
2-Het oergeluksgevoel wat je krijgt van verzamelen.
Vanuit je jeugd herinner je je nog dat je kastanjes verzamelde en later werden dat voetbalplaatjes, flippo's en likes op facebook. Dat prettige gevoel wat je krijgt van verzamelen zorgt er voor dat de meesten van ons levenslang iets blijven verzamelen. De kick van verzamelen stamt uit de tijd dat we oermens waren en allerlei voedsel voor ons zelf en onze stamgenoten aan het sprokkelen waren.
 
 
3-Aanduiding afstanden.
Verklaring der kleuren en teekens op de wandelkaart uit 1899.
De ingeschreven afstanden zijn "minuten gaans" en gerekend vanaf de kerk te Beetsterzwaag tot de kerk of kom der genoemde Dorpen
De straatweg naar Lippenhuizen is 1 uur gaans.
Als je Google Maps intikt geeft die 6 km aan en een reistijd van 9 minuten
 
wandelkaart 1899
4-Hoe statussymbolen veranderen in de tijd.                       
Zij die van adel waren planten vroeger vaak beukenbomen langs hun lanen en in hun parken. Omdat beuken een mooi dicht bladerdek hebben konden ze  heerlijk in de schaduw flaneren zonder dat ze bruin werden. In die tijd betekende een bruine huid namelijk dat je arm was en de hele dag op het veld moest werken. Een lelieblanke huid hield in dat je welgesteld was en niet buiten hoefde te werken. Een blanke huid was in wezen een soort statussymbool. Om zo bleek mogelijk te zijn, smeerden vrouwen soms uiterst giftige smeersels op hun gezicht, zoals loodwit.
 
Later toen het werk zich van het veld naar de fabriek verplaatste en de mensen de gehele dag binnen moesten werken veranderde de status.
Toen betekende een bruine huid dat je geld en tijd had om op het strand te liggen of dat je naar een zonnig land op vakantie was geweest.
 
 
 
5-Goedkoop behang.
Goedkoper dan behangpapier. Deze Duitse jongeman behangt een appartement met bankbriefjes. Het geld was zogoed als waardeloos. In december 1921 kostte een brood van 1 kilogram nog 4 mark, in januari 1923 was dat al 250 mark, in augustus 69.000 mark en in november betaalde je er 201.000.000.000 mark voor. www.lannoo.be