[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Lanterfanten

Zoek op Site.

BEETSTERZWAAGTOEN

Lanterfanten.lezen.

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

Disclaimer

 
 
 
De 7 eigenschappen van effectief leiderschap.
 
In principe kan iedereen een leider zijn. Geen baas of manager maar een leider.Het gaat over voor jezelf zorgen en daarmee voor anderen zorgen. Jij bent de baas over je eigen gedachten en je bent verantwoordelijk voor wat je doet. Ook voor de keuzes die je maakt en voor wat je zegt. Maar ook ben je verantwoordelijk voor hoe je met anderen omgaat.
Een groeiend aantal scholen passen de Covey-visie toe, waardoor onderwijs  een combinatie wordt van leren en ontdekken.
 
 
 
1. Wees proactief.(Je maakt je eigen keuzes)
Geef niet je grootouders, ouders, je baas of je partner de schuld als dingen fout gaan, je kunt zelf bepalen wat er gebeurt; je hebt een fundamentele keuzevrijheid en die maakt je ook verantwoordelijk. De belangrijkste effectieve eigenschap is daarom pro-activiteit en dat is meer dan initiatieven nemen: het is de erkenning dat ons gedrag afhankelijk is van onze beslissingen en niet van de omstandigheden.
 
2. Begin met het einde voor ogen.(Maak een plan)
Door jezelf ‘het einde’ oftewel je uiteindelijke doel, voor ogen te houden ontdek je de zaken die echt belangrijk voor je zijn. Mensen die altijd druk zijn met de dagelijks dingen merken dan wellicht dat zij blind zijn voor de dingen die er echt toe doen. ‘Als je weet wat je wilt dat mensen op je begrafenis over je zeggen, ken je de definitie van succes’; roem, prestatie, geld e.d. komen er waarschijnlijk niet in voor. ‘Management is de dingen goed doen; leiderschap is de goede dingen doen’.
 
3. Belangrijke zaken eerst.(Eerst werken dan spelen)
Twee factoren bepalen een activiteit: hoe dringend die is en hoe belangrijk. Het gaat vooral om de dingen die niet urgent zijn, maar wel belangrijk. Belangrijk heeft te maken met resultaten: bijdragen aan je levenstaak, je waarden en doelstellingen. Vaak is men met van alles bezig, maar niet met de belangrijke dingen: relaties onderhouden, persoonlijke missie schrijven, langetermijn-plannen, preventieve aandacht.
 
4. Denk win-win.(Zoeken naar voordeel vooriedereen)
Covey maakt duidelijk dat dat het heersende principe is van wederzijdse afhankelijkheid. Als je dat begrijpt kom je er altijd uit, is zijn stelling. Win-win betekent een overwinningen op je omgeving, dat is niet hetzelfde als overwinningen op mensen: het betekent succes voor iedereen als gevolg van effectieve interactie.
 
5. Eerst begrijpen – dan begrepen worden.(Luister voordat je praat)
We hebben goed leren spreken, lezen en schrijven; maar waar hebben wij goed leren luisteren? Dit laatste is essentieel om effectief met iemand om te kunnen gaan. Wij dringen vaak graag onze eigen ‘bril’ op en zitten al klaar om ons antwoord te geven en onze autobiografie af te draaien. Empathisch luisteren, met gevoel en niet oordelend of onderzoekend, levert je nauwkeurige informatie op; je luistert niet alleen met je ogen, maar ook met je hart.
 
6. Synergie – principes van creatieve samenwerking.(Samen is beter)
Wanneer je alleen op eigen ervaring bent aangewezen, kom je informatie te kort. Effectieve mensen zijn bescheiden genoeg om dit in te zien. Zij waarderen de onderlinge verschillen en vormen daardoor een hecht creatief team. Synergie is effectiviteit in een relatie van wederzijdse afhankelijkheid; de creativiteit kan hierdoor tot grote hoogte worden opgestuwd. Juist in samenhang komen alle creatieve krachten tot volle bloei.
 
7. houd de zaag scherp.(Evenwicht voelt het best)
Verwaarloos niet het onderhoud en de verbetering van het beste instrument dat je hebt – jezelf! Je moet jezelf juist scherp houden op alle vier de dimensies: lichamelijk (houd je body fit), sociaal-emotioneel (onderhoud je relaties), spiritueel (je levensbeschouwing, religie) en geestelijk(lezen, cultuur).
 
Een anekdote over de zaag scherp houden.
Een man loopt door het bos en ziet dat iemand met veel moeite erg fanatiek aan het zagen is.
Hij vraagt: Waarom neem je geen pauze en scherp je de zaag?
De zager geeft als antwoord: Daar heb ik geen tijd voor, ik moet nog heel veel zagen.