[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Lanterfanten

OVERNACHTEN

Zoek op Site.

BEETSTERZWAAGTOEN

LANTERFANTENLEZEN

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

Disclaimer

Lezingen op Slowpaper.
 
1-Lezing Jelle Terluin over Straatnamen in Beetsterzwaag.
 
 
 
 
 
 
1-Lezing Jelle Terluin over Straatnamen in Beetsterzwaag
 
 
BEESTERZWAAG - Straatnamen komen we dagelijks tegen: je vraagt iemand naar zijn of haar adres, je gaat ergens op bezoek, je vult het in op het schermpje van je navigatie-apparatuur… Maar hoe komt die straat aan zijn naam? Voor Historisch Beetsterzwaag is deze vraag aanleiding om een lezing over straatnamen te beleggen.
 
 
Binnen het stratenplan van Beetsterzwaag is er een heel oud laantje met een recent onthulde naam: de Jan Lomanleane, genoemd naar Jan Loman (1918 -2006), kunstenaar uit Beetsterzwaag. Jan Loman maakte vaak gebruik van het laantje voor zijn dagelijkse wandeling. Als datum voor deze lezing is de geboortedag van Jan Loman gekozen.
 
Er zijn in Beetsterzwaag veel meer straatnamen die verwijzen naar families of personen. Zoals: Lycklama à Nijeholtlaan, Van Lyndenlaan en Van Lyndenpark, Van Teijenslaan, Harinxmaweg, Fockema Andreaelaan, Helomapark en Helomareed, Van Boelenslaan.
Het zijn namen van veelal rijke, al dan niet adellijke, families die in vroeger tijden grietmannen, burgemeesters, kantonrechters en rechtsgeleerden leverden.
 
De geschiedenis van Beetsterzwaag
In deze lezing komen zowel het stratenplan als oude en nieuwe straatnamen aan bod. (bv. de Boslaan, zie foto). Het huidige stratenpatroon van Beetsterzwaag is voortgekomen uit een patroon dat 800 tot 1000 jaar geleden bij de grondverdeling onder de boeren is begonnen. Interessante informatie dus voor historie- en erfgoed-liefhebbers!
Uiteraard is er gelegenheid voor vragen.
 
Meer over de spreker
Oud-onderwijzer en amateur-historicus Jelle Terluin is o.a. auteur van de (in eigen beheer uitgegeven) boeken Bedrijvig Beetsterzwaag en Beetsterzwaag, Beets en Olterterp in historisch perspectief. Tevens kan hij met recht de nestor van de dorpsgidsen worden genoemd. Deze gidsen verzorgen in de zomer historische rondleidingen in Beetsterzwaag en omgeving, waaronder de rondleiding Adellijk wandelen.
 
De lezing werd georganiseerd door de Stichting Historisch Beetsterzwaag.
 
De lezing kun je hier downloaden de Lezing