[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Lanterfanten

Zoek op Site.

Beetsterzwaag.toen.

Lanterfanten.lezen.

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

Disclaimer

 
Appel(taart)dag in Tropische Kas.
Met de jaarlijkse Appeldag op zaterdag 10 oktober 2015 a.s. sluit de Tropische Kas te Beetsterzwaag het succesvolle seizoen feestelijk af. Dit jaar vonden opnieuw meer mensen dan in voorgaande jaren de weg naar dit historische kassencomplex. U en uw kinderen zijn tussen 11.00 en 17.00 uur van harte welkom om deze traditionele Herfstfair te komen bezoeken. De appeltaartploeg staat garant voor een vers stuk appeltaart bij uw kopje koffie, thee of limonade. Dat zal zeker smaken na het genieten van de vele activiteiten; verhakselen en tot sap persen van appels en peren, een bezoek aan het streekmarktje met stands van regionale bedrijven en het bezichtigen van een breed assortiment aan appel- en peerrassen. Er zijn kinderactiviteiten en u kunt met een gids een wandeling maken door de boomgaard met historische fruitrassen. Prijkt er toevallig nog een 'naamloze' appelboom in uw tuin? Neem dan drie appels of peren mee - leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging staan te popelen om te proberen deze alsnog te voorzien van een naam. Bij Lubbert Dijk van vruchtboomkwekerij De Baggelhof in het Drentse Nietap Terheijl kunt u terecht voor informatie over het zelf kweken van fruit. En bij feest hoort nu eenmaal muziek - Ars Musica Friesland  zorgt met diverse muzikanten van 11.00 - 15.00 uur voor de vrolijke noot. Na 15.00 uur neemt troubadour Andries Visser dit over. De toegang is gratis. Het kassencomplex ligt achterin de Overtuin van het Lycklamahuis, tegenover Hoofdstraat 80. Zie ook: www.tropischekas.nl
 
De Appeldag trekt elk jaar een paar honderd mensen die komen genieten van dit unieke oogstfeest. En dit alles in de sfeervolle omgeving van het anderhalve eeuwoude kassencomplex, waar de borders er nog steeds fraai bij liggen en waar nog vele kuipplanten volop buiten staan te bloeien. Ook zij laten zich graag nog een keertje bewonderen, voordat de koude toeslaat en alle kuipplanten fluks de Oranjerie in moeten om de vorst heelhuids te overleven. Na zondag 25 oktober sluit de Tropische Kas wederom tot volgend voorjaar zijn deuren voor publiek. Dus geniet er nu nog even van!
 
 
Feestelijke Appeldag in de Tropische Kas.
Met de jaarlijkse Appeldag op zaterdag 11 oktober 2014 sluit de Tropische Kas haar 10de seizoen feestelijk af. Tussen 12.00 en 17.00 uur is iedereen welkom op het historische kassencomplex te Beetsterzwaag. Kom appels en peren hakselen en tot sap persen, bezoek het streekmarktje met stands van lokale bedrijven, geniet van de heerlijke appeltaarten of een door onze bakker ter plekke bereidde appelbol en wandel met gids naar de boomgaard met historische fruitrassen. De Noordelijke Pomologische Vereniging verzorgt een uitstalling van historische appelrassen en zij kunnen door u meegebrachte appels en peren van een naam voorzien. Bij Lubbert Dijk van vruchtbomenkwekerij de Baggelhof kunt u terecht voor informatie over het zelf kweken van fruit. En bij feest hoort muziek, Ars Musica verzorgt de vrolijke noot met diverse muzikanten. De toegang is gratis. Het kassencomplex ligt achterin de overtuin van het Lycklamahuis tegenover Hoofdstraat 80. Zie ook www.tropischekas.nl
 
De Appeldag trekt elk jaar een paar honderd mensen die komen genieten van dit oogstfeest. Dit alles in de sfeervolle omgeving van het historische kassencomplex, waar de borders er nog steeds fraai bijliggen en waar vele kuipplanten nog heerlijk staan te bloeien. Ook zij laten zich nog graag bewonderen, voordat de koude toeslaat en alle kuipplanten de oranjerie in moeten om de vorst te overleven. Na zondag 12 oktober sluit de Tropische Kas haar deuren voor het publiek. Dus geniet er nog even van!
 
Appeldag 2014
datum: 11 oktober 2014
plaats:  Beetsterzwaag       
tijd:     12.00 - 17.00 uur
locatie: Tropische Kas, t.o. Hoofdstraat 80
 
_____________________________________________________________________________________
Appelsappersen op de Appeldag in de Tropische Kas.
 
Op de jaarlijkse Appeldag, op zaterdag 28 september 2013, kunt u in de Tropische Kas uw eigen appels en peren tot sap komen persen. Tussen 14.00 en 17.00 uur is iedereen welkom op het historische kassencomplex te Beetsterzwaag, om appels en peren te hakselen en te persen. Maar ook om te kijken naar, te proeven van en te ruiken aan van alles dat met appels, peren en ander fruit te maken heeft . U kunt uw appel ook door onze bakker ter plekke tot appelbol laten bakken. Op de appelmarkt  liggen naast appels en peren ook vele streekproducten op u te wachten. Bij de Pomologische vereniging kunt u terecht voor informatie over appelrassen en het kweken van fruit. De toegang is gratis. Het kassencomplex ligt achterin de overtuin van het Lycklamahuis tegenover Hoofdstraat 80. Zie ook www.tropischekas.nl
 
De Appeldag trekt elk jaar een paar honderd mensen die komen genieten van wat de vruchtenoogst dat jaar heeft opgebracht. Dit wordt gepresenteerd door middel van een markt. Naast appels en peren komt u hier o.a. ook pompoenen, (vergeten) groenten, shiitakepaddenstoelen, jams, kazen, cider en honing tegen. Bij de koffie en thee komt de geur van vers gebakken appeltaart u al tegemoet. De muzikale omlijsting van Ars Musica maakt het feest compleet. Dit alles in de sfeervolle omgeving van het historische kassencomplex, waar de borders er nog steeds fraai bijliggen en waar vele kuipplanten nog heerlijk staan te bloeien. Ook zij laten zich nog graag bewonderen, voordat de koude toeslaat en alle kuipplanten naar binnen moeten. Na zondag 13 oktober sluit de Tropische Kas haar deuren voor het publiek. Dus geniet er nog even van!
 
Appeldag 2013.
datum: 28 september 2013
plaats:  Beetsterzwaag       
tijd:     14.00 - 17.00 uur
locatie: Tropische Kas, t.o. Hoofdstraat 80
 
Excursie.
Appeldag in de Tropische Kas te Beetsterzwaag
Appelsappersen op de Appeldag in de Tropische Kas .
 
Op zaterdag 6 oktober 2012 kunt u op de jaarlijkse Appeldag in de Tropische Kas uw eigen appels en peren tot sap komen persen. Tussen 13.00 en 17.00 uur is iedereen welkom op het historische kassencomplex te Beetsterzwaag, om appels en peren te hakselen en te persen. Maar ook om te kijken naar, te proeven van en te ruiken aan van alles dat met appels, peren en ander fruit te maken heeft . De toegang is gratis. Het kassencomplex ligt achterin de overtuin van het Lycklamahuis tegenover Hoofdstraat 80
 
De Appeldag trekt elk jaar een paar honderd mensen die komen genieten van wat de vruchtenoogst dat jaar heeft opgebracht. Dit wordt gepresenteerd door middel van een markt. Naast appels en peren komt u hier o.a. ook pompoenen, shiitakepaddenstoelen en honing tegen. Speciaal voor de appeldag bakken vrijwilligers appeltaarten, welke bij de koffie en thee geserveerd gaan worden. Kinderen kunnen het Willem Tellspel spelen, met pijl en boog de appel op het hoofd van de jonkheer raken! Dit alles in de sfeervolle omgeving van het historische kassencomplex, waar de borders er nog steeds fraai bijliggen en waar vele kuipplanten nog heerlijk staan te bloeien. Ook zij laten zich nog graag bewonderen, voordat de koude toeslaat en alle kuipplanten naar binnen moeten. Na zondag 14 oktober sluit de Tropische Kas haar deuren voor het publiek. Dus geniet er nog even van! Zie ook www.tropischekas.nl
 
Appeldag 2012
datum: 6 oktober 2012
plaats:  Beetsterzwaag       
tijd:       13.00 - 17.00 uur
locatie: Tropische Kas, t.o. Hoofdstraat 80
 
Alle activiteiten in willekeurige volgorde
         Er is een expositie van de appels en peren van zeldzame fruitrassen. Liefhebbers die willen weten van welk appel- of perenras de boom in de eigen tuin is zijn uitgenodigd appels hiervan mee te nemen, het liefst vijf stuks. Deze appels worden door pomologe (appeldeskundige) mevrouw Griet Bergsma van de juiste naam voorzien;
         Er worden appels en peren verkocht van diverse (oude) fruitrassen;
 
De Tropische Kas te Beetsterzwaag organiseert op zaterdag 3 oktober 2009 een Appeldag. Tussen 13.00 en 17.00 uur is iedereen welkom op het historische kassencomplex in Beetsterzwaag. De toegang is gratis.
 
De activiteiten
         Wandelingen onder leiding van appeldeskundigen (pomologen) in de adellijke boomgaard achter het Lycklamahűs. Deze boomgaard bezit vele zeldzame fruitrassen.
         Er is een expositie van de appels van zeldzame fruitrassen. Liefhebbers die willen weten van welk appelras de boom in de eigen tuin is zijn uitgenodigd appels hiervan mee te nemen, het liefst vijf stuks. Deze appels worden door de pomologen van de juiste naam voorzien. Zij geven desgewenst ook advies over snoeien of welke boom in welke tuin past.
         Imkers van bijenteeltvereniging Beetsterzwaag showen hun imkermaterialen en verkopen honingproducten. Daarnaast demonstreren zij bijenwas smelten en waskaarsen maken.
         De heer Cees Haan uit Beetsterzwaag is specialist in het kweken van pompoenen- en sierkalebassen. Hij doet de bezoeker verstelt staan, als hij achtergronden en verhalen over zijn vele soorten pompoenen vertelt. Liefhebbers kunnen pompoenen bewonderen, kopen en proeven.
         Speciaal voor deze appeldag serveren de vrienden van de Tropische Kas bij de koffie en thee vers gebakken appeltaart van de Notarisappel en verkopen homemade biologische sapjes van De Fruittuin Oostermeer. Ook blijven er als van ouds interessante kruiden en planten te koop, die opgekweekt zijn uit zaailingen en stekken van de eigen verzameling.
 
Deze activiteiten zijn te beleven op het ook begin oktober nog altijd fraaie kassencomplex. In de borders staan nog vele planten te bloeien en ook de kuipplanten genieten van de prachtige nazomer en laten zich graag bewonderen. In de Tropische Kas zelf gaat het feest der natuur zomer en winter door. Het kassencomplex ligt achterin de overtuin van het Lycklamahuis tegenover Hoofdstraat 80.
 
PADDENSTOELEN LANGS HET KONINGSDIEP
Op ZATERDAG 3 OKTOBER 2009 organiseert KNNV Drachten e.o. een paddenstoelenexcursie. Om13.00 uur start de excursie vanaf de Parkeerplaats aan de Postwei in Beetsterzwaag. Natuurliefhebbers, die meer willen zien en ontdekken aan paddenstoelen en ook hun namen willen leren kennen, worden uitgenodigd mee te gaan met paddenstoelenkenner Sjoerd Greydanus. Deelnemers moeten niet rekenen op een vlotte en lange wandeling, er staan meer zwammen in het bos dan de meeste mensen denken en die worden allen bewonderd en bekeken. Voor niet KNNV-leden zijn de kosten € 2,-- per persoon.
 
Paddenstoelen houden van warmte en vocht. In de herfst krijgen ze dat volop. Massaal komen ze boven de grond, in vele vormen en kleuren. Enkele soorten zoals de vliegenzwam zijn makkelijk te herkennen. Maar er zijn er veel meer waar lastig een naam aan is te geven. Sommigen zijn zo klein dat de meeste mensen deze over het hoofd zien. Tijdens de excursie kunnen deze zich echter niet meer verschuilen en zal de heer Greydanus ze te voorschijn toveren.
Heeft het gevroren, dan is het afgelopen met de paddenstoelen. Deze vruchtlichamen bestaan voor 99% uit water. Zodra dat water bevriest knappen alle cellen van de paddenstoel en blijft er slechts een papje van over. Sommige houtzwammen zoals de tonderzwam zijn daarentegen vrij droog en kunnen vele jaren oud worden. Maar de meeste paddenstoelen staan alleen nu te pronken…
 
Informatie:  0512-342485 of kijk op www.knnv.nl/drachten
 
 
____________________________!