[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Lanterfanten

Zoek op Site.

BEETSTRZWAAGTOEN

Lanterfanten.lezen.

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

Disclaimer

Goed nieuws: Tijd om te Lanterfanten als je geen slecht nieuws meer volgt.
 
Nieuws is voor onze hersenen als suiker voor ons lichaam.
Het dagelijkse vaak negatieve nieuws leidt ons af van waar het nu echt om draait, het maakt ons depressief en het laat onze wilskracht verdwijnen. Nu is het moment gekomen om hierbij stil te staan en de juiste stappen te nemen. Een leven zonder een overload aan informatie.
 
Nieuwsfeitjes geven geen representatief beeld van de wereld waarin we leven.
Daarnaast heeft nieuws weinig tot geen invloed op ons leven en vereist het ook geen denkwerk. We zijn dan ook nooit verzadigd als het gaat om het opnemen van nieuws. In tegenstelling tot het lezen van boeken en achtergrondartikelen kunnen we nieuwsfeitjes onbeperkt tot ons nemen, zoals een zak drop.
 
Rolf Dobelli leeft al vele jaren zonder kranten te lezen en het nieuws te volgen. Volg zijn voorbeeld en je zult merken dat je gelukkiger wordt, helderder denkt, tot waardevollere inzichten komt, betere beslissingen neemt en meer tijd overhoudt voor de belangrijke zaken. Het is absoluut niet makkelijk, maar het is het zeker waard!
Een deel van de tijd die je overhoudt kun je besteden aan Lanterfanten waardoor je een aanzienlijke stijging van je creativiteit tegemoet kunt zien in combinatie met een ontspannen leven.    Lanterfanten
Elke dag komt er een vloedgolf aan nieuws op ons af. Maar al dat snacken van korte (online) nieuwsberichten is niet goed voor ons, schrijft filosoof Rolf Dobelli in zijn boek Het nieuwsdieet. Waarom niet?
 
1. Nieuws maakt gestrest
Om te kunnen overleven, is ons brein heel gevoelig voor negatieve informatie. In de psychologie heet dit ook wel de negativity bias. Nieuwsmedia spelen hier handig op in en leveren een stroom choquerende verhalen waarop ons bezorgde brein direct aanslaat.
Bij elk aangrijpend verhaal wordt er cortisol aangemaakt, waardoor het lichaam onder stress komt te staan. Uit onderzoek van de American Psychological Association blijkt dat de helft van alle volwassenen last heeft van stresshormonen die worden veroorzaakt door de consumptie van nieuws.
 
2. Nieuws maakt somber
Op 99 procent van alles wat in het nieuws komt, hebben we geen invloed. Bovendien is het meestal negatief. Daardoor vallen we in een psychologisch gat, dat 'aangeleerde hulpeloosheid' wordt genoemd.
Het machteloze gevoel over de ellende in de wereld maakt somber en passief, ook in ons eigen leven waarin veel dingen wel be´nvloedbaar zijn.
 
3. Nieuws verslapt je brein
Hoe meer nieuws je snackt, hoe meer je de hersengebieden traint die een rol spelen bij het vluchtig doornemen van informatie en multitasking.
Tegelijkertijd gaan de hersengebieden die nodig zijn om diepgaand na te denken achteruit. Met als gevolg dat je je niet meer kunt concentreren op achtergrondverhalen en goede boeken - die je wÚl iets leren over de wereld.
Dat het brein van nieuwsjunkies verandert, blijkt uit een studie van de universiteit van Tokio. Hoe vaker iemand verschillende media tegelijk consumeert, hoe minder hersencellen zich in de cortex singularis anterior bevinden. Dat deel van het brein is verantwoordelijk voor aandacht, morele overwegingen en impulscontrole.
 
4 Nieuws is tijdverspilling
Als je elk jaar een hele maand tijd cadeau wil krijgen - voor je gezin, hobby's, carriŔre - zie dan af van nieuws. Niet alleen het lezen, verder klikken en afdwalen slurpt zo'n 58 tot 96 minuten van je dagelijkse tijd, blijkt uit cijfers van het Pew Research Center, maar je hebt ook tijd nodig om je opnieuw te focussen - de zogeheten omschakelkosten. Daar komt bij dat verhalen en beelden uit het nieuws vaak nog urenlang door je hoofd rondspoken.
 
Heerlijk alle tijd om zinvol te leren lanterfanten.    leren Lanterfanten