Burnout is geen lege accu.
Vooral jonge hebben last van stress en burn-out. Wat gebeurt er precies in je lichaam bij een burn-out?
“We denken dat ons lichaam tot alles in staat moet zijn, terwijl elk lichaam een breekpunt heeft.
Uit onderzoek blijkt dat burn-out niet zozeer met werk te maken heeft, maar met stress. Stress is er altijd geweest en het menselijk lichaam is niet bijzonder geëvolueerd in de afgelopen honderdduizend jaar.
Heel lang geleden bestonden er al ziektebeelden die met burn-out vergelijkbaar zijn, er zijn meldingen van in de Griekse oudheid.
In de negentiende eeuw kwam het voor in Engeland en Amerika, zo vaak dat het zelfs "the English Malady:"werd genoemd of "Americanitis" in Amerika. het was een soort zenuwuitputting die met oververmoeidheid of overvraging gepaard ging. Pas in de jaren zeventig is men het burn-out gaan noemen.
Je ziet nu een sterke toename van burn outs
Hoe komt dat?
Daarin spelen heel veel factoren een rol maar globalisatie en het feit dat de technologie ons de hele tijd ‘aan’ doet staan zijn de belangrijkste ooorzaken. Daardoor is het moeilijker om rust te nemen en lopen werk en privé steeds meer door elkaar. In combinatie met individualisering heeft dat er voor gezorgd dat we vervreemd zijn geraakt van ons lijf en dat we te veel zijn gaan geloven in de maakbaarheid van ons leven. We denken dat ons lichaam tot alles in staat moet zijn.
Laten we nog even teruggaan naar wat een burn-out precies is.
In Zweden hanteren ze de volgende definitie Daar noemen ze burn-out een stress gerelateerd uitputtingssyndroom. Daarbij ligt de nadruk op het feit dat stress de oorzaak is en uitputting het gevolg – niet alleen op fysiek niveau, maar ook op het gebied van geheugen, intelligentie, taal en emotioneel niveau."
"Stress is een heel normaal biologisch mechanisme. Als er een bepaalde stressor (iets wat stress veroorzaakt, ) binnenkomt – en dat kan van alles zijn– dan zet je lichaam een stressmechanisme aan dat de stresshormonen adrenaline en cortisol produceert. Die zorgen ervoor dat de energie in je lichaam herverdeeld wordt: de energie gaat weg van de systemen die het even niet nodig hebben, zoals je spijsvertering, je reproductieve systeem en je immuunsysteem, en gaat naar je spieren, hart en longen.
In principe wordt dat goed geregeld door je lichaam en komen de hormonen weer op hun normale niveau na wat rust. Maar als je chronische stress ervaart, niet genoeg rust neemt en de stressoren maar blijven komen, dan gaan je regelmechanismen kuren vertonen. Je blijft maar stresshormonen produceren, die op den duur hele nadelige effecten hebben op je hersens. Dat kun je ook zien als je mensen met een burn-out onder een MRI-scanner legt. Dan zie je dat hun hersenvolume is afgenomen. Dat gebeurt in de prefrontale cortex en je hippocampus, de gebieden die verantwoordelijk zijn voor cognitieve vermogens als nadenken, concentreren en leren. Tegelijkertijd is er een gebied waar neuronen juist reactiever worden: in de amygdala, de hersengebieden verantwoordelijk voor emoties. Vandaar dat je hypersensitief en prikkelbaar wordt en je dingen niet meer goed in perspectief kunt zien.
Je bent minder geneigd om gezonde handelingen te verrichten en je vertoont steeds makkelijker gewoontegedrag, waardoor je je steeds gestresster gaat gedragen.
Als de neuronen in de prefrontale cortex zijn gekrompen, kun je niet meer goed nadenken. Herstellen is vaak een langdurig proces
Bron
https://www.brainwash.nl
© Stella van der Meulen