[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Lanterfanten

OVERNACHTEN

Zoek op Site.

BEETSTERZWAAGTOEN

LANTERFANTENLEZEN

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

Disclaimer

Veranderen
Iedereen verzet zich tegen grote veranderingen. De truc om dan toch te bereiken wat je wil, zonder vast te lopen in angst voor het onbekende? Elke grote verandering in heel kleine stapjes opdelen.
Veranderen omdat je een doel hebt waar je serieus aan wilt werken
 
 
Het kan ook zijn dat je geen grote doelen hebt dan is het goed te weten dat ook uitstellen veel voordelen heeft ga dan naar "De edele kunst van het uitstellen"    De edele kunst van het uitstellen
 
 
 
Veranderen voor luie mensen.
Zelfs lui zijn is geen excuus meer voor verandering
Ja ja, dit jaar ga je meer sporten. Dit keer duurt je dieet écht langer dan een maand. Bij de nieuwe reorganisatie begint het opeens wel te lopen.
 
Bijna iedereen wil wel iets veranderen in het leven, maar er is één klein probleempje: stiekem zijn we allemaal lui. En daar kunnen we niets aan doen! Ons brein is er namelijk op gericht om zoveel mogelijk energie te besparen.
 
Gelukkig kunnen wij ons brein ook voor ons laten werken in plaats van tegen ons! Dat leggen neurowetenschapper (en expert op het gebied van verandering) Ayca Szapora en filosoof (en meest gevraagde spreker van het land) Paul Smit op heldere en humoristische wijze uit in dit boekje. Of het nu gaat om persoonlijke verandering of om verandermanagement, straks weet je precies waarom het jou tot nu niet helemaal is gelukt, en hoe je dat met één inzicht voorgoed om kunt draaien.
 
Paul Smit (1976) studeerde af op de evolutie van het menselijk bewustzijn en schreef elf boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. Paul is een van de meeste gevraagde sprekers van Nederland en heeft een consultancybedrijf in de VS.
 
Ayca Szapora (1974) is neurowetenschapper, cognitief psycholoog, zelfrealisatiecoach en bedrijfskundige met een Black Belt in Lean & Six Sigma. Haar hersenonderzoek resulteerde in meerdere wetenschappelijke publicaties over creativiteit, onbewuste cognitieve strategieën en hoe je de manier kunt veranderen waarop je brein problemen oplost en nieuwe ideeën vormt.
 
Veranderen voor luie mensen
De kunst van Kaizen
De gedachte is eenvoudig:
Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel.
 
De techniek is even eenvoudig:
Stel eenvoudige vragen
Denk eenvoudige gedachten
Voer simpele acties uit
Los kleine problemen op
Geef jezelf kleine beloningen
Herken kleine momenten
 
Het bewijs is onomstotelijk:
Kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag.
 
Het doel:
Verander je leven zonder angst en tegenslag.
 
Het resultaat:
Verbijsterend!
 
Robert Maurer is hoogleraar aan de medische faculteit van UCLA en hij geeft wereldwijd lezingen en seminars over de techniek van Kaizen.
De kunst van Kaizen.
Absurde overvloed.
 
Eigenlijk weten we heel goed wat ons gelukkig maakt: voldoende tijd, ruimte om te leven, rust om ons te bezinnen. Jammer alleen dat dat nu juist de dingen zijn waaraan we vrijwel niet toekomen, omdat we zo druk bezig zijn de dingen na te jagen waarvan we dénken dat we gelukkig worden. Ziehier de tegenstelling van onze tijd, en het onderwerp van Absurde overvloed. Michael Foley stelt niet voor dat we ons van de werkelijkheid moeten afkeren, maar laat zien dat we onze absurde wereld kunnen omarmen: er is veel plezier te beleven aan absurditeit, als je maar de tijd neemt er goed naar te kijken en erover na te denken. Michael Foley (Derry, Noord-Ierland) is docent informatietechnologie, dichter en romanschrijver. 'Echt grappig, scherp, waar en intelligent. Weg met de terreur van het gewone.' - Times Literary Supplement.
Absurde overvloed.
Agendahedonisme.
 
Efficiëntie, productiviteit en doelmatigheid hebben niet alleen onze werktijd, maar ook ons privéleven gekoloniseerd. De verinnerlijking van het kapitalistische arbeidsethos, de nieuwe digitale technologieën en de individualisering zorgen ervoor dat we ons leven zien als één groot project waar we het maximale uit moeten halen. Het gevolg is een dichtgetimmerd bestaan waarin nauwelijks ruimte overblijft voor spontaniteit, verveling en het onverwachte.
 
Journalist Tom Grosfeld laat een verfrissend en intellectueel tegengeluid horen.
------------------------------------------------------------------------------------
Agendahedonisme - 'Neem even de tijd'
Het woord hedonisme is afgeleid van het Griekse woord voor genot. Het is een stroming die zegt dat je het meest gelukkig kunt worden, wanneer je alle vervelende dingen uit de weg gaat, en zo veel mogelijk leuke dingen doet. Je moet zorgen dat je op twee manieren geen pijn hebt: geen lichamelijke pijn en geen geestelijke pijn.
Tom Grosfeld combineert hedonisme met het begrip agenda. Hij doet dat omdat hij signaleert dat steeds meer mensen 'genieten op de klok'. Hij schrijft: 'Een agendahedonist is iemand die zijn hedonistische uitspattingen planmatig organiseert, en dus doelmatig benadert. De agendahedonist is iemand die het hedonisme nauwgezet coördineert om het maximale uit de dag te halen.'
Als je zowel op je werk als privé het beste uit jezelf wilt halen, dan moet elke afspraak raak zijn, een doel hebben en toegevoegde waarde hebben. Anders is het een verspilling van je tijd en energie. Omdat je je tijd zo optimaal mogelijk wilt besteden, plan je alles van tevoren in; immers verrassingen helpen niet om het beste uit jezelf halen. Toch?
SPONTANITEIT
Maar kun je creativiteit afdwingen door er bijvoorbeeld een uurtje voor in te plannen? En komt de inspiratie dan ook op commando precies in dat geplande uurtje 'binnenzeilen'? Hoe voel je je als alle activiteiten die je in je leven onderneemt nut moeten hebben, gepland zijn en in het teken staan van meer en beter? Als met andere woorden alle spontaniteit uit je leven verdwenen is? Als ik erover nadenk dan krijg ik het al benauwd en bekruipt mij het gevoel dat ik mijn leven volgens een planning aan het afwerken ben. En dan heb ik het niet over mijn bucketlist …
LUMMELTIJD
Grosveld heeft een prachtig boek geschreven dat aan het denken zet. Hij vertelt over de winkel van zijn vader en over zijn dromen om na het krijgen van zijn kinderen meer lummeltijd te creëren. Die dromen zijn helaas niet uitgekomen. Hij schetst daarnaast de geschiedenis van het kapitalisme, en hoe efficiency eerst ons werkzame leven is binnengekomen, en langzamerhand ook ons persoonlijk leven. Die persoonlijke verhalen over zijn vader en zijn gezin vervlecht hij op een prachtige manier met die over het kapitalisme en de filosofie van het hedonisme.
DROMEN MET EEN GLAS WIJN
Uiteindelijk besluit Grosman geen persoonlijk kompas te maken, waarin hij zichzelf als een onderneming met een plan neerzet. De dagdroom is zijn daad van verzet tegen zijn agenda. Dat lijkt mij een hele mooie start van de dag.
Ten slotte: Zie je een wijnglas op de omslag van Agendahedonisme, of een zandloper? Of beide? Neem even de tijd om de tekening tot je door te laten dringen en je fantasie te laten prikkelen. En nee dat is geen verspilde tijd want door zorgvuldig te kijken, leer je beter zien! En komen de beste ideeën niet juist op het moment dat je ze niet verwacht?
Christel Deckers|